MÁTE RADI ČILI PAPRIČKY? O ich výhodách prišiel svidníčanom porozprávať odborník z olomouca.

Minulú stredu sa v priestoroch Záhradného centra vo Svidníku uskutočnila zaujímavá výstava čili papričiek, ktorú zorganizovala skúsená svidnícka záhradkárka Mária Berežná. Jej hosťom bol český odborník na semienka Peter Gajdoštin.

„S pánom Gajdoštinom sa poznám už takmer tridsať rokov, takže viem, aký je to odborník, čo sa týka semienok alebo pestovania zeleniny či kvetín. S týmito jeho skúsenosťami som sa chcela podeliť aj so širokou verejnosťou. Som veľmi milo prekvapená, koľko ľudí malo záujem o jeho prednášku a že toľko ľudí sa zaujíma o pestovanie čili papričiek. Ja osobne problém so štipľavosťou nemám a naučila som to aj svoje deti, pretože vieme, že štipľavosť neškodí, práve naopak, prekrvuje organizmus a pomáha tráveniu. Čili papričky rada aj pestujem, je to pre mňa výzva,“ povedala Mária Berežná, ktorá by chcela aj naďalej pokračovať v prednáškach s odborníkmi, ktorí by ľuďom pomohli v pestovaní záhradkárskych plodín.

GAJDOŠTIN: ČILI JE LIEK

Prednášku o pestovaní čili papričiek viedol skúsený odborník Peter Gajdoštin z Olomouca. „Semienkam sa venujem už dvadsať päť rokov, a to nielen čili, ale všeobecne záhradkárskym plodinám či kvetom. Čili papričky ma však chytili za srdce asi tak pred ôsmimi rokmi. Keď začnete čili pestovať alebo konzumovať, tak je to silne návykové, a keď si organizmus na to zvykne, tak stále vyžaduje viac a viac. Tento návyk je však zdraviu prospešný. Čili papričky totiž obsahujú kapsaicín a to je práve ta štipľavá substancia, ktorá je však výborná na znižovanie cholesterolu v krvi a taktiež aj znižuje riziko vzniku srdcových chorôb, prehrieva kožu, pôsobí proti reumatickým bolestiam. Tých zdravotných benefitov je naozaj veľa a čili je vlastne taký liek. Na druhej strane však čili treba konzumovať s mierou, pretože vo väčších množstvách by mohli aj uškodiť,“ vysvetľuje skúsený odborník, ktorý pestuje desiatky odrôd týchto papričiek. „Vo svojom sortimente máme viac ako šesťdesiat druhov čili. Tu som odprezentoval asi štyridsaťpäť odrôd, ktoré mohli návštevníci aj ochutnať, od tých najmenej štipľavých, až po tie, ktoré boli ostré ako žiletky,“ uzatvára Peter Gajdoštin.

(lj)

Autor: redakcia
Vytlačiť článokVytlačiť článok
Komentáre
Nenašli sa žiadne komentáre.