Vo svidníckych prevádzkach sa mäso z chorých kráv neobjavilo

Štátna veterinárna a potravinová správa vo Svidníku robila kontroly v prevádzkach. Mäso z chorých poľských kráv sa u nás neobjavilo.

V súvislosti so škandálom s poľskou hovädzinou robí Slovensko konkrétne opatrenia, aby sa k našim spotrebiteľom dostali bezpečné a kvalitné potraviny. Mimoriadne zraniteľnou skupinou spotrebiteľov sú deti. Podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná spolu s ministerkou školstva, vedy, výskumu a športu SR Martinou Lubyovou apelujú na zriaďovateľov školských jedální, aby dodržiavali nariadenia vlády z roku 2016 pri výbere potravín, ktoré sa používajú na prípravu jedál v školských jedálňach. „Vážne chcem upozorniť školy a ich zriaďovateľov, mestá, obce, samosprávne kraje, aby v žiadnom prípade nepodceňovali riziko nekvalitných potravín u detí. Vláda môže len odporučiť, samospráva musí konať. Školy totiž neraz hľadajú ľahšiu cestu, hľadia len na nižšiu cenu. Žiadne peniaze nestoja za to, aby sme hazardovali so zdravím našich detí,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.

 

VEDÚCA JEDÁLNE: KAŽDÝ DEŇ KUPUJEME ČERSTVÉ MÄSO

Slovenské mäso je často drahšie ako práve dovážané z Poľska. Kuchárky však musia pri varení neraz kúzliť, pretože už 9 rokov musia variť pre žiakov na prvom stupni za 88  centov a pre žiakov na druhom stupni za 95 centov.  „Každý deň nakupujeme čerstvé mäso a sme s ním spokojní. Je to certifikované mäsko. Problém vidím v cenách, za ktoré máme obed navariť. Často musíme doslova čarovať, pretože ceny za potraviny v obchodoch sú vysoké,“ informovala vedúca školskej jedálne pri Základnej škole na 8. mája vo Svidníku Iveta Miškovská. 

Aj Štátna veterinárna a potravinová správa vo Svidníku robila kontroly v prevádzkach.

„Nenašli sme v našich prevádzkach mäso z poľských chorých kráv,“ informoval riaditeľ Ľubomír Hrišo.  (ver)

Autor: redakcia
Vytlačiť článokVytlačiť článok
Komentáre
Nenašli sa žiadne komentáre.