Žiaci z Hotelovej akadémie zaznamenali úspech na gastronomickej súťaži

Žiaci Hotelovej akadémie, Spojenej školy vo Svidníku excelovali pred pár dňami na  II. ročníku gastronomickej súťaže „ JESEŇ NA TOKAJI“.Súťaž pod záštitou Košického klubu SZKC bola zameraná na varenie hlavných jedál na živo a spojená s výstavou cukrárenských výrobkov.


Prvé miesto v kategórii reštauračné dezerty získala žiačky 5. ročníka Kristína Kurucová s čokoládovou
tortičkou s omáčkou z lesného ovocia a s Gaštanovo-karamelovým dezertom. Spolu s druháčkou Juliánou Tomčukovou, ktorá sa predviedla s Tvarohovým koláčikom s hroznovou redukciou a Hruškovo-maslovým košíčkom sa umiestnili v zlatom pásme v kategórii II. Kuchár – cukrár Junior.

V kategórií II. Kuchár junior – varenie na živo, žiaci našej školy predviedli dobré technologické znalosti a zručnosti pri príprave dvoch hlavných jedál. Povinnosťou súťažiacich bolo pri príprave jedál zakomponovať suroviny –
sladkovodná ryba a  tokajské víno/ furmint alebo lipovina/. Pokrm mal vychádzať z gastronomických a kulinárskych tradícií Slovenska, sezónnych surovín a  zodpovedať moderným trendom. Uznanie a pochvalu poroty si odniesol žiak 3. ročníka Adrián Juhás za prípravu hlavného jedlá Pstruh lososový s bulgurom na grapefruitovej omáčke, žiak 5. ročníka Filip Kandalik s jedlom Zubáč v maslovej omáčke na uhorkovo - avokádovom šaláte a žiak 2. ročníka Martin Rusin s Plneným pstruhom so
slaninou, grilovanou zeleninou.

Súťaž pribiehala vo veľmi dobrej atmosfére. Žiaci pracovali s pôžitkom a srdcom, získali skúsenosti a cenne rady od profesionálnych kuchárov.
Tešíme sa na ďalší ročník.

Ing. Nataša Fecková

Autor: redakcia
Vytlačiť článokVytlačiť článok
Komentáre
Nenašli sa žiadne komentáre.