Na súťaži Kuchár Zemplína 2017 predviedli žiaci Spojenej školy, Hotelová akadémia, gastrtonomické lahôdky

Dňa 18. 10. 217 sa žiaci Hotelovej akadémie, Spojená škola vo Svidníku, zúčastnili gastronomickej súťaže Kuchár Zemplína 2017.

Súťaž prilákala do Michaloviec kuchárov z rôznych kútov Slovenska. Svoje kuchárske schopnosti reprezentovali žiaci stredných odborných škôl, spojených škôl a hotelových akadémií.

Témou súťaže boli tradičné jesenné suroviny. Na celom svete kuchári, podľa odborného garanta súťaže, preferujú tradičnú kuchyňu. Úlohou súťažiacich bolo premeniť slovenské chute do moderného dizajnu.

Na súťaž dohliadala medzinárodná odborná porota, ktorej členovia pochádzajú z Poľska, Anglicka a Slovenska – kuchári bez hraníc a odborný garant súťaže Miloš Lachkovič.

V kategórií kuchár Junior sa predstavili žiaci našej školy vo všetkých troch disciplínach.

Studené predjedla na tému „ Posolstvo jesene na tanieri“ - Cviklové carpaccio s kozím syrom a Cícerová nátierka na špaldovej hrianke predstavil žiak 3. ročníka hotelovej školy Ján Fecko.

Teplou kuchyňou (varením na živo) na tému „ Jeseň na tanieri“ sa predviedol žiak 3. ročníka hotelovej akadémie Filip Kandalík s jedlom Kačacie pečené prsia, dusená červená kapusta na víne, pečená tekvica s bylinkami a žiak 4. ročníka Frederik Ganaj s jedlom Pečené kačacie prsia s dubákovou omáčkou, žemľové knedle. Súťažná úloha „Jeseň na tanieri“ pozostávala z prípravy dvoch porcií rovnakého hlavného jedla z ľubovoľných vlastných surovín. V každom jedle musel byť použitý produkt Syrárne Bel Slovensko alebo víno z oblasti Tibava. Súťaženie na živo je veľmi náročne. Svojim sebavedomým prístupom a profesionalitou chlapci zožali pochvalu od poroty a krásne 3. miesto.

Veľkú radosť nám urobila aj žiačka 3. ročníka našej školy Kristína Kurucová. V súťažnej téme „Sladké posolstvo jesene “ sa predstavila s Jesennými maškrtkami - friandises pre 6 osôb . V silnej konkurencií obsadila druhé miesto a pochvalu od porotcu pána Davida Michael Mizona šéfa pekárenského cechu z anglického Manchestru.

Súťaž pribiehala vo veľmi dobrej atmosfére. Žiaci pracovali s pôžitkom a srdcom, získali skúsenosti a cenne rady od profesionálnych kuchárov.

Tešíme sa na ďalší ročník Kuchár Zemplína 2018. (sš)


Autor: redkacia

Tento članok bol vytačený z portálu Týždenníka Dukla, Centrálna 812/11, 089 01 Svidník, tel/fax: +421 54 7881741, mob 24hod: +421 911 665 600, redakcia@e-dukla.sk, www.e-dukla.sk