Neobyčajne recepty, či kulinárske hity našich prababičiek z Nového Sonča

 „Kudłate kluski“ (chlpaté halušky), „kurzynka w sosie“ (kurča s omáčkou), rascová polievka alebo podegrodzka bábka... tieto aj iné lahôdky si podmania jazýčky nielen miestnych obyvateľov, ale aj turistov, celé davy ktorých navštevujú región. Zachovali sa, lebo vďaka našim prababičkám kulinárske recepty prechádzali z generácie na generáciu. Veľkú zásluhu na ich presadzovaní má aj „Fundacja Sądecka“, ktorá počas „Zjazdu Sądeczan“ – podujatia s dlhodobou tradíciou – organizuje súťaž regionálnych jedál.

Ako chutia „kudłate kluski“, ktoré si počas podujatia získali srdcia porotcov? – Je to tradičné jedlo z okolia Piwnicznej. Ak by si niekto chcel skúsiť uvariť toto jedlo sám, potrebuje len nastrúhané zemiaky a trochu uvarené – vraví šéfkuchár reštaurácie v hoteli „Czarna Owca“.  -  Ulepené z tohto cesta guľôčky treba vložiť do osolenej vody a dlho variť, zachovávajúc miernu tvrdosť.

Výborne chutia obložené bravčovými oškvarkami, ale ešte lepšie s dusenou, kyslou kapustou s cibuľou a opraženou slaninkou. Toto vás môže tiež zaujať Už nielen zmrzlina. Firma Koral vyštartuje s úplne novým biznisom s partiou Firiza 

 

Čo sa skrýva za intrigujúcim názvom „kurzynka w sosie“ a ako môžeme s tým začať v našej domácej kuchyni? – Na to potrebujeme sliepku, nie kurča – vysvetľovali v rozhovore so „Sądeczaninom” ženy z klubu vidieckych žien „Nasza Ziemia Zagurzyn“. Práve s týmto jedlom získali ocenenie.  – Zo sliepky varíme vývar so zeleninou, ako je zeler, mrkva, petržlen a pór. Môžeme tiež pridať bobkový list a nové korenie. K tomu ešte soľ a čierne korenie.  

Keď už bude mäso mäkké, vyberieme ho z hrnca a v menších kúskoch opražíme na panvici nazlato, najlepšie na masti alebo masle. Takto pripravené preložíme naspäť do vývaru a pridáme smotanu. Potom už len stačí pridať nasekanú petržlenovú vňať. Kurzynku podávame s chlebom. Chutí výborne!

Aké iné, originálne jedlo nájdete v zozname regionálnych lahôdok? Výborná je aj rascová polievka. Na jej prípravu potrebujeme osolený vývar zo slaniny, s pridaním malého množstva krupice. K tomu pridáme rascu, celú, nemletú. Množstvo? Záleží na vašich preferenciách, ale aby ste vyzdvihli skutočnú arómu tohto korenia, odporúčame ho zľahka rozotrieť v mažiari. Doplnkom k polievke sú krutóny, ktoré sa kedysi vyrábali zo suchého chleba, a ktoré sa dnes dajú urobiť ľahkým opražením kociek chleba na masle. 

 

K týmto jedlám by sa zišiel ešte dezert. Perfektne sa sem hodí podegrodzka bábka, ktorá je tradičným pečivom, neodmysliteľne spätým s jedným z najzaujímavejších a originálnejších lašských zvykov, známym ako „väzoviny”.

Je to podlhovastý, krásne tvarovaný vysoký pletenec z kysnutého cesta, navrchu ozdobený vrkočmi usporiadanými do vrstiev a rôznymi tvarmi z cesta. Striedok podegrodzkej bábky má krémovú až žltú farbu, v závislosti od prísad používaných pri pečení, napríklad šafranu. Výborná buchta z kysnutého cesta má sladkú chuť.

Ako napovedá sám názov, výrobok pochádza z Podegrodzia. Pre novonarodené dieťa ho obyčajne pečie krstná mama. Bábky sa líšili veľkosťou a výzdobou. Vyplývalo to z ekonomických dôvodov, ako je bohatstvo krstných rodičov a praktických, čiže veľkosť pece, v ktorej sa koláč piekol.

 

Recept na túto originálnu buchtu a spôsob jej výroby a zdobenia sa dedil z matky na dcéru, z generácie na generáciu a dodnes sa využíva v mnohých domoch. Každá z gazdiniek má svoj vlastný jedinečný spôsob zapletania vrkočov, uloženia bábky alebo zdobenia. Chutí výborne. (jagienka.michalik@sadeczanin.info. fot. LGD Brama Beskidu, KS, jm. E.S

 
Autor: red
Vytlačiť článokVytlačiť článok
Komentáre
Nenašli sa žiadne komentáre.